24 april 2019

Vandaag de dag wordt van werknemers in steeds hoger tempo steeds meer wendbaarheid gevraagd. De arbeidsmarkt van nu is ook op dit front anders dan die van enkele jaren geleden. Werkgevers moeten zorgen dat zij hun personeel behouden. En dat vraagt nogal wat op het gebied van HR. Daarom vier bewezen effectieve tips.

We weten allemaal: goed personeelsbeleid is meer dan het bieden van een goed salaris. Als je met je bedrijf stappen wilt maken, is het verstandig ervoor te zorgen dat je het personeel meeneemt in de toekomst van de onderneming. Dan ontstaat commitment. Bijkomend voordeel: als je ervoor zorgt dat mensen graag bij je blijven werken, kunnen de kosten voor werving en selectie omlaag.

1: Betrek je medewerkers

Vraag jezelf allereerst het volgende af: wat verwacht het bedrijf van de toekomst en welke bijdrage kunnen de medewerkers daaraan leveren? Betrek je medewerkers hierbij; je hoeft als ondernemer niet alles alleen te doen. Je kunt hiervoor instrumenten inzetten die je al gebruikt, zoals een personeelsbijeenkomst om je medewerkers bij te praten over de vooruitzichten. Of: gebruik het beoordelingsgesprek vooral om vooruit te kijken in plaats van terug te blikken.

2: Stel je kwetsbaar op

Als je wilt dat je werknemers zich kwetsbaar opstellen door je te vertellen wat er in hun ogen anders kan of moet in je bedrijf, zul je zelf ook je fouten moeten durven toegeven. Een open deur misschien, maar wel een heel essentiële. Als je van je mensen verwacht dat ze meer wendbaar zijn, zul je moeten laten zien dat je zelf ook bereid bent om kritisch naar je eigen functioneren te kijken. Alleen door allemaal uit je comfortzone te komen, ontstaan veranderingen. Het begint dus met zelf het goede voorbeeld geven.

3: Geef echte aandacht

Ook wérkelijke aandacht voor mensen is belangrijk. Echt en oprecht. Voor de ene medewerker kan het belangrijk zijn dat je aan zijn verjaardag en aan die van zijn kinderen denkt, voor de ander zorgt een maatschappelijk betrokken werkgever voor loyaliteit.

4: Zet werkgeluk voorop

We zullen een omschakeling moeten maken - en die is ook al zichtbaar - van directief naar coachend leiderschap. Ondernemers zijn meer en meer op zoek naar instrumenten die zorgen voor werkgeluk. Dit leidt vanzelf naar effectievere en productievere medewerkers. Tips? Hou bijvoorbeeld assessments, of huur hiervoor een deskundige in. Vraag naar de voorkeuren van medewerkers en laat mensen meekijken met elkaar, zodat duidelijk wordt met welke uitdagingen collega’s te maken hebben. Zo ontstaat verbinding met collega’s en het bedrijf, iets dat rechtstreeks bijdraagt aan werkgeluk. Want energie krijgen van je werk en vinden dat je betekenisvol werk doet, dat gun je toch heel werkend Nederland?

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws