14 mei 2019

We komen momenteel knappe koppen tekort, maar zeker ook gouden handen. De instroom op de technische opleidingen zal groter moeten worden. Maar hoe krijgen we (meer) jongeren geïnteresseerd in techniek? Grote kans dat het antwoord is: samenwerking. Met het onderwijs, met bedrijven én met elkaar.

Techniek is abstract. Dit in tegenstelling tot een beroep waar de meeste middelbare scholieren zich wat bij kunnen voorstellen, zoals dierenarts of docent. Met techniek verwijs je eigenlijk naar een complete sector, de technische sector. Misschien moeten we leerlingen laten zien hoe veelzijdig die sector is. Ze grijpen met dingen waar ze warm voor lopen. De techniek achter hun smartphone. Of een drone bijvoorbeeld. Iets wat hun belevingswereld raakt.

Techniek op de basisschool

Tuurlijk, veel scholen brengen echt wel eens een bezoekje aan een technisch bedrijf. Maar bereiken we niet veel meer als we techniek onderdeel laten uitmaken van het lesprogramma? Wellicht moeten we op pabo’s de leerkrachten van de toekomst daar al van doordringen. Omdat het erom gaat dat kinderen al jong ontdekken wat ze leuk vinden, waar hun talent zit. Dit kun je dan op het voortgezet onderwijs verder ontwikkelen. Als iemand in techniek is geïnteresseerd, maakt ie zich de theorie makkelijker eigen.

Bedrijven bezoeken

Waarom niet verregaand - dus ook met meerdere regio’s - samenwerken? Bij elkaar in de keuken kijken en succesvolle projecten provinciebreed uitrollen. Veel scholieren fietsen dagelijks langs technische bedrijven in de buurt. Terwijl ze vaak geen idee hebben wat daar gebeurt. We kunnen (intensiever) samenwerken met deze bedrijven en bedrijfsbezoeken inbedden in het onderwijs. En hiervoor bedrijven kiezen die de jongeren aanspreken. En vooral: beter één of twee bedrijven goed voorbereid bezoeken met duidelijke uitleg en een nabespreking dan tien keer ergens naar binnen rennen en nog geen inspiratie opdoen.

Het optimale uit het onderwijs

Wie een goede opleiding in de techniek doet, kan straks uit vele banen kiezen. Een groot deel van de huidige en toekomstige vacatures zijn technische vacatures. En daarbij komt: de ontwikkelingen gaan razendsnel. Van de basisschoolleerlingen heeft straks zo’n 65 procent een beroep dat nu nog niet eens bestaat. En ja, ook meisjes kunnen echt wel worden geprikkeld om voor een technisch vak te kiezen. Bijvoorbeeld door duidelijk te maken dat techniek raakt aan allerlei menselijke sectoren als geneeskunde, psychologie en design. Onze provincie heeft veel goed onderwijs op het gebied van techniek en maakindustrie. Daar kunnen we maar beter het optimale uit halen door de instroom van leerlingen te bevorderen. Zodat er een toekomst is voor al die opleidingen. En voor onze maatschappij.

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws