5 januari 2020

Hoe zorg je er binnen je bouwonderneming voor dat iedereen werkt vanuit werkplezier en dat je medewerkers het beste uit zichzelf halen om zo een bijdrage te leveren? Want door het werkplezier te verhogen hou je mensen in de bouw duurzaam inzetbaar én gedijt de organisatie als geheel.

Het geheim van goed personeelsbeleid binnen een bouwonderneming: het eerlijke gesprek. En: als mensen in hun kracht staan en met plezier werken, kun je het ziekteverzuim aanzienlijk terugdringen. Maar daarvoor moet je elkaar wel eerst écht leren kennen.

1: Blijf continu in gesprek

Hiervoor is alleen een jaarlijks functioneringsgesprek niet toereikend. De kans is groot dat mensen dan zenuwachtig zijn en dat het dan al gauw gaat over wat er niet goed gaat. Het in gesprek zijn zou een continu proces moeten zijn. Vergelijk het met een sportteam: je draagt allemaal hetzelfde tenue, je gaat samen voor het beste resultaat. In dat team heeft elke persoon andere talenten. De kunst is om iedereen op te stellen op die plek waar hij of zij kan uitblinken. De één is op zijn sterkst in de spits, de andere functioneert meer als spelverdeler. In gesprekken ontdek je waar je mensen trots op zijn en warm voor lopen, maar ze kunnen dan ook toegeven dat ze ergens minder goed in zijn. Pas als iedereen in zijn kracht staat, haal je het beste uit je team.

2: Creëer een platte structuur

Iets anders wat kan bijdragen aan meer werkplezier bij je medewerkers, is een platte structuur met zo min mogelijk hiërarchie. Zo pakken mensen zelf op hun eigen manier hun verantwoordelijkheid. Daarbij is het raadzaam om niet in problemen te denken, maar in oplossingen. Kijk bijvoorbeeld bij ziekteverzuim naar wat iemand wél kan. En als iemand een papadag wil, plan die dan gewoon in. Allemaal verplicht met de bouwvak vrij? Dit kun je ook best anders inrichten. En als een oudere werknemer aangeeft graag een tandje terug te willen doen, waarom zou je dat dan niet faciliteren? Dit alles kan er tegelijk voor zorgen dat de invulling van vacatures niet zo’n probleem is. Natuurlijk zoek je voor je bouwonderneming wel mensen die zelfredzaam en nieuwsgierig zijn en werken vanuit toegevoegde waarde. Functies veranderen in de bouw razendsnel en dan moet je wel kunnen schakelen. Maar als je nieuwe mensen selecteert op kwaliteiten in plaats van op een strak functieprofiel, ben je ook veel wendbaarder.

3: Krijg je toekomstvisie helder

Hoe je als bouworganisatie goed voorbereid de toekomst in gaat? Door een duidelijk beeld te hebben van waar de organisatie staat, en een visie die staat als een huis. Vaak hebben organisaties zelf niet scherp wat ze willen. Vitale, gemotiveerde werknemers, is een veelgehoorde wens. Maar die begrippen zijn voor elke onderneming of instelling anders. Dus dat zul je eerst moeten concretiseren. Een heldere visie en concrete doelen zijn dan je vertrekpunt. Vervolgens blijf je door de tijd heen monitoren of wat er gebeurt nog bijdraagt aan het bereiken van de doelen en of het nog in lijn is met je visie. Zo gaan veel organisaties pas nadenken over bijvoorbeeld vergrijzing als een groep mensen al tegen de zestig loopt en er problemen met inzetbaarheid ontstaan. Terwijl het misschien goed is om met werknemers van dertig, veertig al om tafel te gaan. Ook al zijn ze nu topfit en blij met hun job, is dit wat ze tot aan hun pensioen willen? Alleen door nu al in gesprek te gaan, weet je wat er in de toekomst op je af komt. Zo hou je mensen op elke leeftijd fit voor werk.

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws