3 februari 2020

Medewerkers die goed in hun vel zitten en hun werk lang volhouden. Dit is wat we wensen voor onze organisatie, overheidsinstantie of onderwijs- of onderzoeksinstelling. Business intelligence kan je hier goed bij helpen. Want als je inzicht hebt in data, ben je in staat om preventief te werken.

 

Met behulp van data kun je jouw bedrijfsvoering monitoren en optimaliseren. Het is zelfs essentieel om de gezondheid van je medewerkers goed te kunnen volgen en je bedrijfsbeleid hierop te kunnen afstemmen. Zeker, de databerg groeit alleen maar. Maar dit maakt juiste data en een goede analyse ervan des te belangrijker. Met behulp van business intelligence bereik je dit in twee stappen.

Stap 1: Verzamel en duid jouw informatie

Bij veel bedrijven is de informatie versnipperd en kan deze daarom niet (goed) worden aangewend. Systemen voor HR, verzuim, productiviteit of klanten werken naast elkaar. Dan is het belangrijk om alle data uit de verschillende systemen bijeen te brengen én de informatie die eruit komt te duiden. Zo kom je tot onderbouwde antwoorden op vragen als: hoe kan ik mijn verzuimkosten verlagen? Hoe kan ik voorkomen dat mijn verzuim stijgt als mijn werknemers ouder worden? Welke werkgerelateerde factoren hebben de meeste impact op de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van mijn mensen en hoe kan ik die beïnvloeden? Heeft ons gezondheidsprogramma effect en in hoeverre wegen de kosten op tegen de baten? Kortom: je krijgt data-gedreven inzichten wat betreft de voor jou meest relevante productiviteitsvragen.

Stap 2: Onderneem voortijdig actie

Met business intelligence kun je de focus verleggen van verzuim naar preventie. Want als je weet hoe werkgerelateerde aspecten en gezondheidsfactoren het toekomstig verzuim voorspellen in je bedrijf, kun je tijdig ingrijpen en daarmee het tij keren. Je kunt je vitaliteitsbeleid vormgeven en structureren. Je ziet als het ware waar in je bedrijf de regelknoppen zitten voor duurzame inzetbaarheid. Dat is mooi, want het is allang niet meer voldoende om pas in actie te komen als zich verzuim voordoet. Vroeg ingrijpen en preventie lonen. Dat betekent dat je al in actie moet komen vóórdat problemen zichtbaar zijn. Maar hoe doe je dat? Alleen door data-gedreven te werken en met predictiemodellen is het mogelijk om te achterhalen waar risico’s gaan ontstaan. Verdiep je daarom uitgebreider in de mogelijkheden van business intelligence, dat loont altijd.

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws