9 februari 2020

Gelegenheid maakt de dief. Dus als ondernemer laat je de deuren op IT-gebied maar beter niet wagenwijd open staan. Toch gebeurt dat nog vaak, met alle gevolgen van dien. Je systeem kan worden platgelegd of erger: je geld wordt weggesluisd of je gegevens worden gestolen en voor veel geld doorverkocht. Dit is hoe je dit zelf kunt voorkomen.

Bij veel bedrijven is beveiliging op IT-gebied een ondergeschoven kindje. Vaak zijn de HR, administratie, financiën en acquisitie op orde en wordt IT-beveiliging overgeslagen. Als je goed op de hoogte bent van de risico’s van cybercrime, kun je een heel gericht plan van aanpak maken om die risico’s zoveel mogelijk te voorkomen.

Bewustwording

Bedrijven krijgen steeds meer te maken met cybercrime; betalingsverkeer dat stil ligt door een DDoS-aanval of persoonsgegevens die op straat liggen door een datalek. Niet alleen kan dit soort dingen financiële gevolgen hebben, ook imagoschade is een reëel gevaar. Daarbij: klanten worden steeds kritischer over de beveiliging bij bedrijven. Het zou mooi zijn als mkb’ers zich in elk geval bewust zijn van de risico’s.

Risico’s overwegen

Sommige ondernemers zijn bereid meer risico te nemen dan andere, dat is logisch. Voor het ene bedrijf is beveiliging op dit gebied belangrijker dan voor andere, dat is ook logisch. Maar wat veel ondernemers zich helaas niet realiseren, is wat kwaadwillenden allemaal kunnen achterhalen. Je wilt als bedrijf niet dat je ‘track and trace systeem’ wordt gehackt, waardoor precies te zien is waar je vrachtwagens met waardevolle goederen zich op dat moment bevinden. Of dat alle bijzonderheden over een nieuw ontwikkeld product gestolen worden en ineens elders op de markt opduiken.

Drempel opwerpen

Hoe je de risico’s op cybercrime kunt verkleinen? Door een drempel op te werpen. Tuurlijk, de kans dat er gericht wordt gehackt is niet zo groot. En net als in de fysieke wereld bestaat honderd procent veiligheid niet. Maar een auto die niet op slot staat, zal eerder worden gestolen dan eentje die er op slot naast staat. Zo werkt het online ook. Aan de andere kant: als die ene auto, wel op slot en met alarm, een kostbaar exemplaar is, doen criminelen natuurlijk wel even wat extra moeite. Ook dat is online niet anders.

Persoonlijk plan

Een drempel opwerpen tegen cybercrime, waar begin je? Stel allereerst een risicoprofiel op en inventariseer vervolgens welke maatregelen je al neemt en wat er nog zou moeten gebeuren. Je moet even de tijd nemen om hier goed in te duiken, maar dan heb je wel een plan op tafel liggen, waarmee je daadwerkelijk tot een goede beveiliging kunt komen. Zeker als je IT-beveiliging - na het ontwikkelen van jouw plan - standaard op de agenda houdt, voorkom je een hoop ellende én maak je duurzaam gebruik van alle mogelijkheden die internet biedt.

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws