25 februari 2020

Het onderwijs is hier goed, betaalbaar en veelal Engelstalig. Dit maakt het voor buitenlandse studenten aantrekkelijk om hun studie te volgen of te voltooien in onze regio. En de onderwijsinstellingen hier ontvangen hen met open armen.

 

‘Onze’ hogescholen en universiteiten werven actief buitenlandse studenten, bijvoorbeeld online of op beurzen over de grens. Vaak zet het onderwijs hierbij studentenambassadeurs in, die een hogeschool of universiteit in het land van herkomst promoten. De studenten vertellen dan over hun eigen ervaringen; hoe fijn, goed en leuk het hier is. De onderwijssector streeft om verschillende redenen naar meer buitenlandse studenten. Iets waar ook het bedrijfsleven de vruchten van kan plukken.

Leren van culturen

Ten eerste doen buitenlandse studenten internationale ervaring op, terwijl Nederlandse studenten door de aanwezigheid van buitenlandse studenten in aanraking komen met andere culturen en gewoonten. Dat maakt hen interessanter als toekomstige werknemers. Niet alle Nederlandse studenten kunnen immers naar het buitenland. Maar met buitenlandse studenten hier, krijgen ook zij de kans om van hen te leren.

Internationale werkomgeving

Daarbij komt: om studenten goed te kunnen opleiden, moet je zorgen voor een internationale ‘classroom’. Veel studenten komen in een internationale omgeving te werken. Daar moeten we met het onderwijs op aansluiten. De studenten leren zo problemen vanuit andere perspectieven te bekijken.

Versterking economie

Internationale studenten brengen geld in het laatje. Een deel van de buitenlandse studenten gaat terug, een deel blijft. De mensen die blijven dragen - al tijdens, maar dus ook na hun studie - bij aan de versterking van de regionale economie.

Makkelijk zakendoen

De voordelen van internationalisering werken over en weer. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft daarom behoefte aan studenten die ervaring hebben opgedaan in het buitenland én aan buitenlandse studenten die hier hebben gestudeerd. Als je de cultuur in een land kent, de taal spreekt en een netwerk hebt opgebouwd, is het gemakkelijker zakendoen.

Voertaal Engels

De internationalisering van het onderwijs brengt met zich mee dat bij steeds meer studies op hogescholen en universiteiten Engels de voertaal is. Het Engelstalige onderwijs blijkt studenten uit de hele wereld aan te trekken. Het einde van deze ‘verengelsing’ is dan ook nog niet in zicht. Voor bedrijven waar men veel Engels spreekt - intern en/of extern - is het gunstig dat vele potentiele werknemers de taal goed beheersen en ook prima uit de voeten kunnen met zakelijk Engels.

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws