22 juni 2020

Stichting Kunstwegen en Vechtdal Marketing zetten jubilerende kunstroute in de schijnwerper: #hiermoetjezijn

Kunstwegen maakt afstand tot attractie

Met 80 kunstwerken in de openlucht, over een afstand van 180 kilometer in de prachtige omgeving van het Vechtdal is de grensoverschrijdende kunstroute Kunstwegen nu een nog aantrekkelijker bestemming dan anders. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de route onder deze naam is op zaterdag 20 juni 2020 in Hardenberg het magazine Kunstwegen gepresenteerd.

Alle kunstwerken in vogelvlucht

In 60 pagina’s wordt ‘het grootste openluchtmuseum van Europa’ in de schijnwerper gezet. Het magazine bevat onder meer een overzicht van alle kunstwerken aan Nederlandse zijde en een selectie van de werken aan de Duitse kant van de grens. Aangevuld met tips en informatie, ook over andere attracties in de omgeving zoals de Vechtezomp in Gramsbergen en beeldenpark De Anningahof in Zwolle.

Interviews met kunstenaars

Kunstenaars vertellen uitgebreid over hun inbreng in de route. Onder hen Ronald A. Westerhuis uit Zwolle (ook de maker van het MH17-monument), landschapskunstenaar Paul de Kort en de Duitse kunstenaar Timm Ulrichs, die eerder dit jaar nog de prestigieuze Käthe Kollwitz-prijs kreeg toegekend. Ulrichs blikt in het magazine terug op zijn geruchtmakende performance in Nordhorn in 1981. Hij liet zich toen urenlang opsluiten in Der Findling, een zwerfkei waarin zijn lichaamsvorm is uitgehold.

Kroegbaas die kunst werd

Zoals Kunstwegen voor bezoekers uit binnen- en buitenland een attractie is, zo vormt het voor menig inwoner van het gebied een vaste waarde. Caféhouder Gert Bolte uit Gramsbergen vertelt in het magazine hoe hij zelf onderdeel werd van een kunstwerk op het station in zijn woonplaats. De Zwolse Renée Nieuwenstein verhaalt over haar band met een van de bekendste werken van Kunstwegen: de Zieleschepen van Cornelius Rogge op de dijk langs de N340 bij Zwolle.

Verder vertellen cultuurwethouders en andere bestuurders over hun favoriete kunstwerk, komen experts zoals kunstcriticus Hans den Hartog Jager aan het woord en wordt de historie van Kunstwegen belicht.

Etalage van kunst in landschap

Die geschiedenis gaat verder terug dan het moment in 1980 waarop Kunstwegen door de toenmalige koningin Beatrix werd geopend. Kunstwegen is ontstaan uit de samenvoeging van enkele bestaande kunstroutes, zoals Skulpturenweg Nordhorn en Kunstlijn (langs de spoorlijn Zwolle-Emmen). Daardoor biedt de route ook een mooi overzicht van de ontwikkelingen in kunst in de openbare ruimte in de afgelopen ruim veertig jaar.

Na enkele uitbreidingen, de laatste keer in 2012 met het project Raumsichten, voert Kunstwegen nu van Zwolle naar Ohne bij het Duitse Bad Bentheim. De route volgt het stroomgebied van de rivier, via Dalfsen, Ommen, Hardenberg en Nordhorn.

Het magazine Kunstwegen is een uitgave van de stichting Kunstwegen in samenwerking met A2Business Uitgevers en Vechtdal Marketing. Het blad verschijnt in een oplage van 5000 exemplaren en is gratis verkrijgbaar bij onder meer de infopunten van Kunstwegen bij museum Gramsbergen, beeldenpark landgoed De Anningahof en de studio van Ronald Westerhuis in Zwolle.

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws