• Foto: Peter Timmer
23 maart 2021

Aan ambities geen gebrek bij Port of Zwolle, het gezamenlijke havenbedrijf van de gemeenten Zwolle, Kampen en Meppel. Met de één miljoen euro uit de Regio Deal Regio Zwolle wil Port of Zwolle nog meer vaart maken met haar ambitieuze duurzame plannen. Dat moet resulteren in circulaire havens in Kampen en Meppen en een groen bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle.

‘Als Regio Zwolle wil uitgroeien tot de vierde economische kern van Nederland, dan kan dat alleen circulair en duurzaam’, stelt Geert Meijering, wethouder van gemeente Kampen. ‘Scheep- en binnenvaart spelen daarin een cruciale rol, want elk vrachtschip houdt gemiddeld veertien vrachtwagens van de weg en dat scheelt enorm veel CO²-uitstoot.’

In Meppel bijvoorbeeld komt daarom de focus te liggen op de verwerking van regionale grondstoffen als bermgras, riet en eendenkroos. ‘Samen willen we ons sterk maken voor kringlopen in plaats van afvalstromen. Daarom moet het hoogwaardig gebruik van afvalstoffen in onze havens een steeds prominentere plek krijgen’, zegt Meijering.

NICE

Wat de plannen zijn in Kampen en Zwolle leest u in het magazine van ZON’regio Zwolle. Daarin legt Alex van Oost, directeur van het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE) ook uit waarom de Regio Deal zo belangrijk is voor Regio Zwolle.

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws