7 juni 2021

Dit zijn de 6 genomineerden van 2021

Tekst: Mirjam van Huet
Beeld: eigen archief

KyKo

Doordacht en realistisch

Erik van Gijtenbeek van Zone.college over de nominatie van Kyra Kooij met haar bedrijf KyKo:

‘Ze is enthousiast en leergierig en haar plan is goed doordacht. Kyra is haar hondentrimsalon met een heel realistisch idee begonnen. Ze is bijvoorbeeld niet meteen een pand gaan huren, maar gebruikt de locatie van een andere hondentrimsalon. Nu bouwt ze in deze startfase eerst kapitaal op, zodat ze later een eigen ruimte kan betrekken. 

Kyra deed de opleiding Dierverzorging, niveau 4. Binnen het keuzedeel volgde ze het onderdeel trimmen; zo leerde ze het vak.
Het mooie aan het bedrijf van Kyra is dat ze hiermee ook aan de zittende studenten laat zien dat je met een mbo-opleiding meer kunt dan alleen in een baan voor een werkgever werken. Kyra is een voorbeeld voor anderen die twijfelen om voor zichzelf te beginnen en er misschien onzeker over zijn. Dit kan hen over de streep trekken.’

BySoil

Van afval naar meubel

 Koen Schuurhuis van Cibap over de nominatie van Thijmen Sterken en Teuntje van Leeuwen met hun bedrijf bySoil:

 ‘‘From shit to style’, dat is wat Thijmen en Teuntje doen. Van oud meubilair maken ze nieuwe meubels. De twee werken samen met lokale bedrijven, zoals Stichting Kringloop Zwolle, die dezelfde visie hebben. Thijmen en Teuntje gebruiken het meubilair dat de kringloop niet verkoopt. Hier halen ze de bruikbare delen uit, die vervolgens een tweede kans krijgen in ‘nieuw’ meubilair. Mét een strak design, want daar hebben deze twee starters oog voor.

Ze ondernemen heel modern. Ze stellen hun machines beschikbaar voor anderen. En met hun meubelcollectie stimuleren ze hergebruik. Ze hebben circulariteit voorop staan, niet een groot financieel gewin. Natuurlijk willen ze genoeg verdienen, om te kunnen uitbreiden of met nog meer mensen te kunnen samenwerken.
Ik vind het fantastisch dat ze ook onze derdejaars studenten betrekken bij hun bedrijf. Die produceren nu een meubellijn voor bySoil.’

Viswinkel van Triest

17 jaar en nu al ondernemer

 Martijn Wassenaar van SVO over de nominatie van Albert Post met zijn bedrijf Viswinkel van Triest:

 ‘Albert deed de niveau 2-opleiding Visspecialist en is de jongste ondernemer in de visdetailhandel. Prachtig om te zien, want in zijn beroep staat het ambacht centraal. Hij begon bij Viswinkel van Triest in Elburg met een bijbaantje. Toen de voormalige eigenaar wilde stoppen, besloot Albert het bedrijf over te nemen. Hij komt uit een ondernemersfamilie en zijn moeder helpt hem.

Ik vind hem een uithangbord voor het vak; Albert draagt het ambacht uit. Als visspecialist ben je niet alleen aan het verkopen, je bereidt ook gerechten, bewerkt de vis en maakt hapjes. De vis komt binnen en hij maakt er prachtige producten van. 

Onze studenten brengen het ambachtelijke vak, zoals we dat doceren op de vis- of slagersopleiding, onder de aandacht. Wij vinden het daarom belangrijk om hen een podium te bieden. Zo laten we samen zien wat je allemaal kunt met je mbo-opleiding.’

Daron Events

Feest, zonder afval

Keimpe Dokter van opleiding Vakman Ondernemer (een samenwerking van Deltion College, Landstede MBO en MBO Menso Alting Zwolle) over de nominatie van Dave van Veldhoven met zijn bedrijf Daron Events:

‘Dave is een ondernemer in hart en nieren. Een netwerker die niet alleen de praatjes heeft, maar ook de daden bij het woord voegt. En hij laat zien: doe wat je leuk vindt, dan is er zó veel mogelijk. Studenten die elkaar inspireren, dat vinden wij belangrijk.

Met zijn bedrijf organiseert Dave dansfeesten; zero waste, dus zonder afval. Want hij vindt het niet normaal dat er tienduizend plastic bekers op de grond liggen aan het eind van een festival. 

De opleiding Vakman Ondernemer geeft mbo’ers een jaar de tijd om hun businessplan uit te denken. Ze leren hun idee scherp te krijgen, hier een plan van te maken en hun doelgroep in kaart te brengen. Niet schools, maar praktisch. We zitten achter het station, in Brainz, een creatieve plek waar meer ondernemers komen. Hier ervaren de studenten al ‘de echte wereld’.’

Romy Sieraden

Hip en handgemaakt

 Jordy Lugtenberg van Landstede Groep over de nominatie van Romy Veldkamp met haar bedrijf Romy Sieraden:

‘Romy, van de opleiding Ondernemer Retail, maakt sieraden voor jonge meiden. Haar doel: nog meer jongeren blij maken met handgemaakte sieraden. Ze heeft nu haar eigen online winkel. 

Wij brengen studenten zoals Romy in aanraking met ondernemersvaardigheden. Want hoe bouw je een bedrijf op? En wat moet je allemaal kunnen als ondernemer? Ook werken we samen met Kennispoort Regio Zwolle. Onze studentondernemers kunnen gebruik maken van hun deskundigheid. Samen met een expert het businessmodel canvas toepassen op hun idee, aan de slag met hun waardepropositie of vragen stellen over financiën; het kan allemaal. 

Onze topondernemersregeling - een initiatief van de Zwolse8 - maakt het makkelijker om studeren en ondernemen te combineren. Studenten die deze regeling benutten, krijgen meer vrijheden in het volgen van het onderwijs. Ze mogen bijvoorbeeld een examen op een ander moment plannen en onder schooltijd naar beurzen en afspraken die belangrijk zijn voor hun bedrijf.’

Tempovino wijnen

Netwerker met gunfactor

 Stephan Demmer van Deltion College over de nominatie van Steven van der Weerd met zijn bedrijf Tempovino wijnen:

‘Toen Steven zijn horecabaan verloor door corona, ging hij Italiaanse wijnen importeren. Die verkoopt hij aan particulieren en aan supermarkten, de horeca, speciaalzaken en ondernemingen, voor bijvoorbeeld kerstpakketten en relatiegeschenken. Via zijn netwerk brengt Steven de wijn aan de man. 

Omdat hij verre van de enige is in deze branche, is zijn persoonlijkheid belangrijk. Steven is een prettige, sociale student met een volwassen houding. Hij weet dingen van mensen gedaan te krijgen; hij heeft de gunfactor. Altijd zet hij een stapje extra, ook nu. Hij had al filmpjes klaarliggen, maar maakte voor deze verkiezing tóch een nieuwe.
Wij hebben ondernemerschap hoog in het vaandel staan en vinden ondernemersvaardigheden belangrijk. Of je nu een bedrijf begint of voor een werkgever aan de slag gaat; het is altijd zoeken naar kansen en mogelijkheden. Ben je goed in wat je doet, dan kun je overal werken én iets extra’s leveren.’ 

Meer in artikelen

Ander nieuws