• Foto: Peter Timmer
23 september 2021

Voor studenten met een beperking is het niet vanzelfsprekend dat ze na het behalen van het hbo-diploma een mooie baan vinden die aansluit op hun studie. Om de arbeidskansen van deze groep te vergroten, is Hogeschool Windesheim begin 2020 gestart met het begeleidingstraject 'Sterk aan het Werk'. Studentendecaan Rianne Bieleman: 'Deze afstudeerders hebben vaak meer moeite een baan te vinden, terwijl het een groep is met bijzondere kwaliteiten, die juist heel belangrijk zijn in het arbeidsproces.

'Vijftien procent van de totale Windesheim-populatie heeft een functiebeperking,' vertelt Bieleman. 'Het merendeel daarvan heeft dyslexie. Deze studenten weten zich vaak prima te redden op de arbeidsmarkt, maar dat geldt niet altijd voor mensen met bijvoorbeeld autisme, psychische klachten of een chronische ziekte.' De resultaten van 'Sterk aan het Werk' zijn vooralsnog boven verwachting, weet Bieleman. 'Ruim zeventig procent van alle deelnemers vond binnen drie maanden een passende baan.'

Deelnemers bepalen zelf de regie tijdens het begeleidingstraject. 'Wij ondersteunen, maar de student gaat op zoek naar vacatures en solliciteert zelfstandig. Ook het bespreekbaar maken van de beperking, is aan de student. Wij adviseren altijd om dit wel te doen. Het haalt vaak een stuk spanning weg bij beide partijen, want ook bij sommige werkgevers zien we 'handelingsverlegenheid'. Niet iedereen weet even goed hoe ze moeten omgaan met iemand met autisme of psychische problemen. Terwijl het helemaal niet spannend hoeft te zijn. Maak het bespreekbaar en vraag wat er nodig is om goed te kunnen werken. Dat zit vaak in kleine dingen. Een rustige werkplek, een koptelefoon die prikkels reduceert of een oudere collega die fungeert als begeleider', vertelt Bieleman.

In ons magazine vertelt Bieleman u meer over 'Sterk aan het Werk'.

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws