• Foto: Peter Timmer
16 november 2021

Over het algemeen gaat het in Regio Zwolle best goed met de banenafspraak om in 2026 landelijk 100.000 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te hebben geholpen. Hoewel bedrijven door corona genoeg aan hun hoofd hebben, zijn al de nodige initiatieven en succesvolle pilots bedacht en uitgerold. Toch zijn er volgens Renate Meulenkamp-Back (financieel directeur van machinefabriek Drabo in Hardenberg en bestuurslid VNO-NCW Regio Zwolle), Luc Lenferink (eigenaar Uw Onderhoudspartner Lenferink in Hattem en Raalte en bestuurslid MKB Nederland Regio Zwolle) en Jessica van Ruitenburg (beleidsmedewerker Arbeid en Zorg bij vakbond FNV) nog stappen te maken.

Vooral op het gebied van wet- en regelgeving is er nog veel winst te behalen, vertelt Meulenkamp-Back. 'Er zijn nog te veel struikelblokken om BBL'ers, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en mensen die in de kaartenbak van uitkeringsinstanties zitten, een passende plek te bieden. De ene gemeente geeft wel subsidie, de andere juist niet. Hetzelfde geldt voor jobcoaches. Die zijn belangrijk om juist die doelgroepen aan het werk te krijgen, want werkgevers hebben daar niet altijd de tijd en middelen voor. Door verschillende regelgeving bij gemeenten mist een duidelijk beleid. Dat beleid is echt wenselijk, want dan kunnen we van die 100.000 banen misschien wel 200.000 banen maken.'

Geen drempel

Ook de Wajong kan beter. 'Wij hadden een Wajonger aan het werk die steeds arbeidsproductiever werd en veel bijdroeg aan ons bedrijf', vertelt Lenferink. 'Dus ging hij bij ons meer verdienen, maar tegelijkertijd werd hij door regelgeving teruggeschroefd in zijn Wajong-uitkering. Dat zorgde ervoor dat hij minder is gaan werken. Dat is niet uitlegbaar. Er moet simpelweg geen drempel zijn voor Wajongers die meer willen werken.' Van Ruitenburg erkent het probleem: 'Dit is een van de grootste frustraties van onze Wajonggroep bij het FNV. Dat er voor hen eigenlijk geen groeiperspectief is, terwijl ze aan het werk zijn en juist meer willen werken.'

Alle drie zijn ze het erover eens dat het creƫren van duurzame banen het uitgangspunt moet zijn van het beleid. 'Het moet niet zo zijn dat mensen na een jaar weer terug bij af zijn. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar een sociaal ontwikkelbedrijf, een opvolger van de sociale werkvoorziening. Dat is een springplank en vangnet ineen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en mensen die door omstandigheden geen baan meer hebben', aldus Van Ruitenburg.

Succesverhalen

Lenferink doet een oproep aan beleidsmakers: 'Zoek de succesverhalen op. Het gaat nu nog te vaak over dingen die niet goed gaan. Laat die gevallen eens links liggen en focus je op de successen. Die leveren veel meer energie op.

Het hele verhaal lezen? Dat kan in ons magazine.

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws